Siivousallegiset älkööt vaivautuko.

Tänään pesaisin saunan. Siis pitkän kaavan mukaan saunaan tarkoitetulla pesuaineella ja suihkuverho kaupan päälle. Alkuun varustauduin aitohakamäkiseen tapaan porstalla ja vadilla. Kastelin seinät, lauteet ja kattoakin sen verran, kun onnistuin, ja sitten hinkkaamaan. Seinät on aika helppo, mutta kuinka porstataan katto?!? Ei kuinkaan, päättelin, ja vaidoin rättiin. Rätin kanssa olikin helppo pyyhkiä - järkeilin, että katto ei niin kovin likaiseksi ole voinut edes tulla, kun meillä on tämä painovoima ja kaikki - hiki jää lauteille ja seiniin, ellei putoa lattialle. Märkää puuhaa silti.

Kunnollinen saunan pesuaine pitää myös huuhdella pois, ja siinä rätti osoittautui kultaakin kalliimmaksi. Kumpikaan kylpyhuoneen suihkuista ei nimittäin kanna saunan takaseinään asti katosta puhumattakaan. Siispä vatiin vettä ja rätti käteen huiskimaan. Lauta kerrallaan katosta alkaen - pedantti mieli suorastaan lauloi, vaikka viileä vesi osin noruikin pitkin käsivartta kainaloon ja tipahteli katosta niskaan.

Sen jälkeen se ilo vasta alkoi - vuorossa oli lattia. Ja se lattiakaivo lauteiden alla, johon en ollut muuton yhteydessä kesällä jaksanut paneutua. Siis isoimmat kököt kumihanskoin roskiin ja sen jälkeen hink-hink viemäriharjalla. Sitten lisää pesuvettä vatiin ja kyyrykonttausta lauteiden alla porsta kädessä kauimmaisesta nurkasta alkaen järjestyksessä suihkun puolelle ja lopulta eteiseen saakka. Huuhtominen olikin jo lasten leikkiä - kuin löylyä heittäisi.

Jälkiruuaksi napsin suihkuverhon irti ja taittelin neljään osaan. Tiskiainetta porstaan ja hink-hink kylpyhuoneen lattialla x 8. (Mahtui paremmin, kun taitteli ja pesi neljänneksen kerrallaan - molemmilta puolilta.) Lopuksi ripustin verhon takaisin ja huuhtelin suihkulla - ei löydy enää hammastahnaa verhosta ei.

Siellä se nyt kuivaa. Minä kävin puhtaassa suihkussa ja kömmin nyt sänkyyn. Kiitos, kun sain jakaa tämän jouluvalmisteluista aidoimman kanssasi.